Politieverhoor, wat nu?

Als je bent uitgenodigd voor een politieverhoor, dan word je ergens schuldig van bevonden. Het kan zijn dat je bent gearresteerd of dat je een oproep hebt ontvangen. Het is belangrijk dat je meteen in actie komt en een advocaat aanneemt. Niemand zonder kennis van het rechtssysteem is namelijk voorbereid op wat er tijdens zo’n verhoor kan gebeuren.

Het verhoorplan

Al voordat je het verhoor ingaat heeft de politie besloten hoe het zal gaan verlopen. Dit hebben ze samengevat in een verhoorplan en dit plan is gemaakt om een bekentenis te krijgen. Soms kan de politie dan erg veel druk op je uitoefenen om tot deze bekentenis te komen. Om deze reden is het erg belangrijk dat je een advocaat naast je hebt om je van onnodige en onterechte druk te beschermen.

Zelf een advocaat zoeken

Als je al een tijd in voorarrest zit of je bent minderjarig, dan krijg je een advocaat aangewezen. Het is verstandig gebruik te maken van je zwijgrecht voordat je met deze persoon hebt gesproken. Ben je echter opgeroepen tot verhoor of snel weer vrijgelaten, dan zal je zelf een advocaat moeten zoeken. Dit kun je doen via www.politieverhoor-advocaat.nl. De kosten hiervoor zijn aan jou, maar kunnen vaak pro deo worden berekend, afhankelijk van je salaris.

Een goede advocaat

Het is onmogelijk om aan de tarieven te zien of je te maken hebt met een goede advocaat. Als deze verbonden zijn aan een Vereniging van Specialisten of de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, dan getuigt dit van een serieuze werkethiek. Het is niet verplicht om hier lid van te zijn, maar laat zien dat de advocaat geïnteresseerd is in bijscholing en op de hoogte wil blijven. Elke advocaat moet daarnaast aangesloten zijn bij de Orde van Advocaten. Onderschat het politieverhoor niet, de aanwezigheid van een goede advocaat kan een groot verschil maken in de uitkomst van je zaak.