Levens redden met kennis en voorbereiding

Het zal je maar gebeuren: Je bent aan het werk en een collega of misschien wel een klant bezwijkt aan de gevolgen van een hartstilstand. Een gewone, alledaagse morgen kan in een paar tellen overgaan in een situatie waar elke seconde telt

Wat te doen bij een hartaanval?

Op TV heb je ongetwijfeld wel eens beelden gezien van hoe iemand wordt gereanimeerd of hoe een persoon in een ziekenhuis stroomschokken krijgt toegediend om het hart weer aan de praat te krijgen. Echter de meeste mensen krijgen geen hartstilstand in het ziekenhuis en zijn daarom aangewezen op de hulp van mensen die, misschien wel net als jij, een AED cursus hebben gevolgd.

Wat is AED?

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een apparaat waarmee je iemand met acute hartproblemen van hulp kunt voorzien door deze persoon een schok toe te dienen. Dit zorgt ervoor dat het hartritme van de persoon in kwestie als het ware een ‘reboot’ krijgt. Met name in de eerste minuten is deze reboot van levensbelang. Een AED is daarmee dus een uitkomst en kan de tijd overbruggen die hulpdiensten nodig hebben om op de plek des onheils te arriveren.

Steeds meer AED’s

Op steeds meer plekken in Nederland zul je AED’s aantreffen, bijvoorbeeld op stations, in winkelcentra en ook op steeds meer werkplekken. Het gebruik van AED’s is op zich niet moeilijk, maar menigeen zal in de spanning van het moment niet juist met een AED om kunnen gaan als die persoon zich niet eerst een beetje heeft verdiept in de werking ervan.

Daarom dus een cursus AED

Deze cursus stelt je in staat de werking van een AED te leren kennen. Op deze manier ben je goed voorbereid in het geval je onverhoopt een AED zou moeten gebruiken. Je bent dan immers bekend met de werking van het apparaat en bent behendig in het gebruik ervan.